2008. szeptember 27.

Rökk Marika villája



A Pasaréti út végén, az Ördögárok partján, kíváncsi szemek elől sűrű bokrok és fák közép bújva, áll ez a kivételesen szép és felújított villa. Valaha egy ünnepelt primadonna Rökk Marika lakta, ma exkluzív (fitness) klub működik benne.
Egy könyvbemutató (Dr. Marton István - Korkontroll) kapcsán ismerhettem meg ezt a gyönyű helyet.


De mit tudhatunk a valaha élt díváról, a tulajdonosról?

Rökk Marika 1913-ban született Kairóban, magyar család gyermekeként. Első fellépése Budapesten volt, egy gyermekbalettben. A Rökk család 1924-ben Párizsba költözött, és rá egy évre Rökk Marika már a Moulin-Rouge-ban, a Hoffmann Girls táncegyüttesben táncolt. Fellépett a NewYorki-i Broadwayn-n is, de közben iskolai tanulmányait is folytatta. Európában 1929-től aratott nagy sikereket, és évtizedeken keresztül az operett egyik csillaga volt egész Európában. Budapesten A cirkusz csillaga című operettben szerepelt. Ezt a szerepet Bécsben is eljátszotta, szintén nagy sikerrel.
Nagysikerű revüsztárként és operettprimadonnaként a film felé fordult. Kezdetben brit és magyar filmekben szerepelt, 1933-ban Berlinben telepedett le. A férje, Georg Jacoby által rendezett zenés produkciókban lépett fel, osztrák és német filmek népszerű sztárja lett. Szemére vetették, hogy a náci időszakban Goebbels propagandafilmjeiben szerepelt, emiatt a világháború után egy időre eltiltották a filmezéstől.

1948-tól szerepelhetett ismét filmekben, de már nem volt olyan sikeres, mint a háború előtt, ezért inkább visszatért a színpadra. Operett- és musicalszerepekben ismét az élvonalba került, és sokat szerepelt Németország, valamint Hollandia és Belgium nagyobb városaiban.
1968-ban Bécsben nagy sikert aratott a Hello, Dollyban. Ebben az évben Fred Raul vette el feleségül. 1984-ben visszavonult, és ápolta súlyosan beteg második férjét, aki 1985-ben halt meg. Operettekben később is fellépett.
1992-ben, Kálmán Imre születésének 110. évfordulója alkalmából Budapesten lépett fel a Marica Grófnő szerepében. Ezt a szerepet több mint hétszázszor adta elő élete során.
Rökk Marika 91 éves korában, Badenben hunyt el.
(Rökk Marika élete és fotója - forrás:Wikipédia)





Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: