2007. február 19.

Sejkek és Manók

Március 20-án jelenik meg Németh V. Ádám könyve Sejkek és Manók címmel.
Az izgalmas napló, dokumentum regény dátumozott levelek sora, amely a szerzőnek és építész feleségének "kalandjait"mutatja be az Egyesült Arab Emirátusokban. Bepillanthatunk mindennapjaikba, és megismerhetjük a beileszkedésük nehézségeit, eseményeit, mindezt- lebilincselő őszinteséggel, sok humorral.
Az eredetileg családtagok, barátok számára készített jegyzetek lassanként szétfeszítették a magán-közlés kereteit, a címzettek ismeretleneknek is továbbküldték a bravúros stíluskészséggel megírt szöveget, ami lassanként szamizdat formában terjedő közkincs lett.
Innen már csak egy "pici" lépés volt a könyv formába való szerkesztés.
A turista soha nem ismerheti meg a felkeresett ország igazi arcát, az csak a tartósan ott élő ember előtt mutatkozik meg, bár előtte is sokáig rejtve marad.
Főhőseink szerencsések voltak. Szilvi, a fiatal építész-dizájner mérnöknő már első megbízásként 60 emeletes felhőkarcolót tervezett, marketinges férje, Ádám éles szeme pedig azonnal belátott az idegen kultúra díszletei mögé.
Az Emirátusokban élő, dolgozó közel 5 millió embernek csupán az egyötöde a helyi lakos.
A mindennapokat jellegzetessé tevő szokások elsősorban a betelepülő külfödieket jellemzik és Ádám könyve főleg róluk szól, az ő botladozó beilleszkedésüket követjük a sokszor burleszkbe illő bürokratikus helyzetekben, közben elmerengünk a mérhetetlen szegénységen, gazdagságon, és mindeközben folyamatosan csodálhatjuk a káprázatos természetet, a sivatag, a tenger szépségét, zordságát. Mindezt igen kellemes tálalásban kapjuk kézhez, fölényes nyelvi és szerkesztési stílussal.

A 170 oldalas könyv március 29-től kapható, először Utazás kiállításon a VISTA Utazási standján ("A" pavilon 108D stand) . Ára 1980,-- Ft
De már most lehet rendelni belőle. www.sejkekesmanok.hu
Rajta hát! Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: