2007. február 7.

Naplemente a Wadi Katiban, Királyi Tevefarm és tenger


Mindig elbűvöl a fény és a víz varázslatos játéka. Különösen ha ez a víz egy kietlen, vad kősivatag wadijában folyik.
A másik képen állatoros barátaink teve farmján, kedves, jól tejelő teve-tehén anyák előtt állok, egy Dubai melletti sivatagban. Barátaink hosszú évek munkájának eredményeként büszkélkedhetnek fantasztikus teve-tejtermelő eredményeikkel. A tevetej iható! Sőt mondhatom, hogy jó! Kicsit sósabb, mint a tehéntej, de nincs semmiféle mellékíze. (Tapasztalatból mondom, mert még én is legyőztem a viszolygásomat, megkóstoltam és csodák-csodája, ízlett!) A telep és a több mint 300 teve a Dubai uralkodó magántulajdona.

Abu Dhabiban a Marina Mall hatalmas bevásárló központ üveg tetejét látjuk, amit éppen kívülről mosnak. Tavaly óta a hatalmas csarnok még további hármat építettek hozzá és most alapozzák a sípályát, amely nagyobb lesz, mint a Dubaiban működő elődje.

A másik képen férjem látható, ahogy francia barátaink motorcsónakját vezeti az öbölben. Türkizkék a hűsvízű januári tenger, vakítóan hófehér a homok, és a sok kis apró szigetet telepített pálmák ékesítik. Kikötöttünk egy apró szigeten és ezen a parton találtam meg az egyetlen helyet, ahol még egyáltalán előfordult a valódi szépia csont (az elpusztul nyelvhal meszes váza) ezt hoztam a kismadaramnak. Elgondolgoztató, hogy szinte teljesen eltűnnek ezek a hajdan százával található szépiák, mint ahogy kagylóból és csigából egyre kevesebb van. Azt gondolom, hogy ez a mérhetetlen, gigantikus építkezés, mesterséges sziget-építés, irdatlan mennyiségű édesvíz lepárlás nem tesz jót a természetnek.

Nincsenek megjegyzések: