2006. október 6.

Janine és az Angol Kisasszonyok

Ma jót kávéztunk a Zserbó teraszán, majd a fínom, meleg napsütésben elsétáltunk a Veres Pálné utcába, az Angol Kisasszonyok zárdájába. Ide járt és itt érettgizett annak idején a két Bánó lány (Ilonka és Éva) és itt volt első áldozó Bánó Pista bácsi is , aki Janine férje volt.
Az ő emléküknek szólt ez a látogatás.

Nem volt könnyű bejutni az épületbe, de Lehel nem adta fel, csengetette, telefonált, és egyszer csak kinyílt a kapu. Egy idős - bár Janinenál mégiscsak egy évvel fiatalabb, 77 éves - nagyon kedves nővér fogadott minket, és kis türelmet kért, azzal, hogy van a zárdában egy spanyolul beszélő nővérük is. Hát ezt nem vártuk volna!
A derűs Kornélia nővér 40 éveg évig élt Argentinában és folyékonyan beszélt spanyolul. Janine és Kornélia azonnal egymásra találtak, úgy beszélgettek, mintha 100 éve ismernék egymást, a kápolnában spanyolul elmondták a Miatyánkot (bár ezt Janine mindig franciául szokta mondani, Kornélia segített neki! Olyan megható volt.). Lenéztünk a templomba az emeleti erkélyről, és megcsodáltuk azt a meseszép vaslépcsőt, amely Szabó Magda Abigél című filmjében is szerepelt.
Búcsúzáskor Kornélia nővér megadta a címét, telefonszámát, Janinnal tartani fogják a kapcsolatot. Ebben szinte biztos vagyok.

A zárda derűs és nyugalmas volt, ide nem ért el a küvilág zaja, a Parlament elé gyülekező rettenetes jobboldali mocsok hangjai. Este színházba megyünk, reméljük megússzuk ép bőrrel mert a Nagymező utca sajnos nincs messze a Parlamenttől. Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: